Logo E-İrsaliye

image
image
image
image

Logo E-İrsaliye

Logo E-İrsaliye

e-İrsaliye nedir?

e-İrsaliye, lojistik faaliyetleri için düzenlenen kağıt irsaliyenin dijital versiyonudur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği şartları karşılayan tüm vergi mükelleflerinin, e-İrsaliye’yi kullanması zorunludur. Dijital ortamda hazırlanması son derece pratik olan elektronik irsaliyenin üzerinde düzenleyen şirkete, alıcıya, sevk tarihi ve zamanına, taşınan mala yönelik bilgiler bulunur. Dolayısıyla e-Dönüşüm sonrasında uygulamayı kullanan personelin adaptasyon sıkıntısı yaşama ihtimali, gayet düşüktür.

  • e-İrsaliye nedir?

    e-İrsaliye, lojistik faaliyetleri için düzenlenen kağıt irsaliyenin dijital versiyonudur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği şartları karşılayan tüm vergi mükelleflerinin, e-İrsaliye’yi kullanması zorunludur. Dijital ortamda hazırlanması son derece pratik olan elektronik irsaliyenin üzerinde düzenleyen şirkete, alıcıya, sevk tarihi ve zamanına, taşınan mala yönelik bilgiler bulunur. Dolayısıyla e-Dönüşüm sonrasında uygulamayı kullanan personelin adaptasyon sıkıntısı yaşama ihtimali, gayet düşüktür.

    e-İrsaliye nasıl kesilir?

    Geleneksel tipteki kâğıt irsaliyeler, sevk ve taşıma olmak üzere iki farklı türe ayrılır. Süreç içerisinde mevzuata aykırı bir durum oluşmaması için hem sevk hem de taşıma irsaliyelerine ihtiyaç duyulur. e-İrsaliye’de durum biraz daha yalındır.

    e-İrsaliye’nin kimin tarafından düzenleneceği, taşıma işleminin üstlenen tarafın hangisi olduğuna göre değişir. Yani;

    Malın taşınması satıcının sorumluluğundaysa, belge satıcı tarafından düzenlenir.

    Eğer alıcı ve/veya ürün miktarı belirsizse, yani “Muhtelif Müşteri” durumunun söz konusu olduğu hallerde, e-İrsaliye yine satıcı tarafından oluşturulur.

    Malın taşınması alıcının sorumluluğundaysa, belge düzenleme yükümlülüğü alıcıya aittir.

    Kargo ve lojistik şirketleri, malın taşıma sorumluluğunu üstlendikleri takdirde e-İrsaliye düzenlemekle yükümlüdür.

    Yükümlü olmalarına rağmen e-İrsaliye düzenlemediği belirlenen işletmelere, usulsüzlük cezası kesilir.
    Belge üzerinde sorgulama ve doğrulama işlemlerini kolaylaştıran bir karekod ya da barkod bulunur. Alıcıya gönderim işleminin ardından ise takip eden 7 iş günü içerisinde işleme ait faturanın kesilmesi zorunludur.

    e-İrsaliye’nin Avantajları Nelerdir?

    2018 yılından itibaren mükelleflerin hizmetine sunulan e-İrsaliye çözümleri, işletmelere verimlilik ve karlılık artışı sağlayacak şu önemli avantajları bünyesinde barındırır:

    Maliyetlerde azalma

    e-İrsaliye ile baskı aşamasındaki kırtasiye masrafları başta olmak üzere birçok giderinizi azaltabilirsiniz. Arşivleme ve dağıtım süreçlerini dijital olarak gerçekleştirebilir, zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlayabilirsiniz.

    İş süreçlerinde çabukluk

    Pratik kullanım özellikleri ile ön plana çıkan elektronik irsaliye çözümleri, iş süreçlerini çabuklaştırır. Sevk irsaliyelerinizi hızlıca hazırlayıp karşı tarafa anında ulaştırabilirsiniz.

    Çevrenin korunmasına katkı

    e-İrsaliye uygulamaları aracılığıyla lojistik süreçlerinizde kağıt kullanım oranınızı ciddi oranda azaltabilirsiniz. Arşiv için ekstra yer ve iş gücü ihtiyacınızı da belirli düzeyin altına çeken bu avantaj sayesinde doğanın korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.

    Bilgi güvenliği

    Elektronik irsaliye, hem sizin hem de müşterilerinizin bilgilerinin çok daha güvenli ortamda saklanmasına olanak tanır. Dijital ortamda saklanan bilgiye yalnızca siz ve yetkilendirdiğiniz personel erişebilir.
    Yukarıda sıralanan avantajlara ek olarak eLogo e-İrsaliye çözümleri ile daha birçok kazanım elde edebilirsiniz.

    Örneğin:

    Tüm ERP ve muhasebe programları ile uyumluluk

    eLogo elektronik irsaliye çözümleri, mevcut ERP programı ve yazılımlara kolayca entegre edilebilir. Böylece geçiş süreci, son derece rahat tamamlanır.

    SMS ile gönderim kolaylığı

    SMS ile gönderim özelliğinden yararlanarak hazırladığınız e-İrsaliye’leri müşterilerinize hızlı ve temassız olarak ulaştırabilirsiniz. Zaman kaybı sorununa çözüm getiren bu özellik ile gerekli durumlarda şoföre veya taşıyıcıya da gönderim yapabilirsiniz.

    Sorunlara yönelik hızlı ve kesin çözümler

    e-İrsaliye uygulaması ile ilgili aklınıza takılan her tür soruya yönelik en doğru cevapları, dilediğiniz zaman eLogo’nun deneyimli personeliyle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

    Mevzuata uygun olarak güncellenen eğitimler

    İş süreçlerinizi çok daha verimli hale getirecek ve uygulama esnasında hata olasılığını ortadan kaldıracak eğitim içeriklerinden dilediğiniz zaman faydalanabilirsiniz.

    Kusursuz destek

    eLogo ile mevcut yazılımınız ne olursa olsun, e-İrsaliye uygulamasını hızla ve güvenle kullanmaya başladığınız andan itibaren tüm sorularınızda ya da problem yaşadığınız konularda teknik desteğimize ve çözüme anında ulaşın.

    e-İrsaliye nasıl kullanılır?

    e-Fatura mükellefiyseniz e-Fatura mükellefi olan işletmelerin e-İrsaliye çözümünü kullanmaya başlayabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığına başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır. eLogo Özel Entegratörlüğü’ne başvuruda bulunulması yeterlidir. Henüz e-Fatura mükellefi değilseniz e-İrsaliye uygulamasının kolaylıklarından yararlanmak için, öncelikle e-Fatura uygulamasına geçmeniz gerekir.

    Kimler kullanabilir?

    e-Fatura uygulamasına dahil olan ve 487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklanan usul ve esaslara uygun olarak, e-İrsaliye düzenleyebilme ve iletebilme konusunda gerekli hazırlıklarını tamamlayarak e-İrsaliye uygulamasına dahil olmak için gerekli başvuruyu yapan kullanıcılar isteğe bağlı olarak 01.01.2018 tarihinden itibaren e-İrsaliye uygulamasına da dahil olabilir.

    Yasal Zorunluluklar

    1. 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı ÖTV Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) lisans alan mükellefler.

    2. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal edenler.

    3. Maden işletme ruhsat sahipleri ve bu kişilerle yaptığı sözleşme ile maden üretenler.

    4. Şeker imalatçıları

    5. Demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler. (e-Fatura uygulamasına dahil olma şartı aranmaksızın)

    6. Gübre takip sistemine kayıtlı kullanıcılar.

    7. 2021 hesap döneminden itibaren geçerli olmak üzere 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler

    8. Komisyoncu veya tüccar olarak sebze-meyve ticareti yapanlar.

    Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.